Rågrutor

50 g. jäst
5 dl vatten (fingervarmt)
50 g.smör rumsvarmt eller ½ dl flytande.
2 dl. rågflingor
1½ tsk. salt
2 msk. sirap
1 ägg
10 dl. rågsikt
Garnering: 1 dl. rågflingor
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten och rör till jästen har löst sig.
Tillsätt smör salt sirap och mjölet arbeta degen kraftigt.
Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek ca: 30 min.
Häll degen eller klicka degen direkt i en smord långpanna.
Bred ut degen med en degskrapa eller en slickepott eller en mjölad hand.
Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen.
Nagga kakan med en gaffel och skåra dem i rutor.
Sätt ugnen på 225 gr.
Jäs under bakduk tills kakan ser porös ut ca.30 minuter.
Grädda mitt i ugnen, ca.15-20 minuter, låt brödet svalna på galler under bakduk.
Bryt i bitar.
Kommentarer
Trackback