Sockerbullar
Sockerbullar.
150 gr. smör
5 dl. mjölk
50 gr. jäst för söta degar
1 dl. socker
2 tsk. kardemumma
1½ l. vetemjöl (spar lite till utbaket)
Fyllning: 100 gr. smör och 1 dl. socker
Till pensling: 1 ägg och pärlsocker.
Smält matfett i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm den till 37 gr. eller fingervarmt.
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter.
Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt socker salt ev. kardemumma.
Tillsätt mjölet men spar 1½ dl. till utbaket.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca:30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och kavla ut till en avlång kaka som bred med smör och beströs med socker ev. kanel.
Rulla ihop degen till en rulle och skär i jämna bitar och lägg dem i pappersformar eller gör längder.
Låt bullarna jäsa på plåten 40 min. pensla med ägg och beströs med pärlsocker.
Grädda bullarna i 250 gr. 5-8 min. och längder 200 gr. 20 min.
Låt bröden torka under bakduk.